AQ #wendbaarheid #persoonlijk leiderschap

IQ en EQ: geen onbekende begrippen

IQ of intelligentie quotiënt drukt het cognitieve vermogen uit en geeft inzicht in iemands capaciteiten en potentieel. Sinds de jaren ’90 is er op het vlak van rekrutering een shift naar EQ, waarbij er ook waarde wordt gehecht aan emotionele intelligentie. Concreet is dit het vermogen om emoties waar te nemen, te beheersen en al dan niet verbaal te kunnen uitdrukken. Bij EQ wordt de focus gelegd op de soft skills.


Maar wat is dan AQ?

Bedrijven worden de laatste jaren fel uitgedaagd te overleven in een snel veranderende wereld met economische onzekerheid, technologische innovatie, … Corona crisis is hier een mooi voorbeeld. De Corona crisis heeft niet alleen werkgevers, maar ook werknemers verplicht zich snel te kunnen aanpassen aan een continue wijzigende omgeving. AQ of het adaptability quotiënt is het vermogen om met deze veranderingen te kunnen omgaan, en in hoeverre werknemers – binnen de professionele context – in de mogelijkheid zijn zich snel te heroriënteren.


In hoeverre ben jij wendbaar?

Het ontwikkelen van aanpassingsvermogen is niet enkel de verantwoordelijkheid van werknemers, maar het is ook aan werkgevers om wendbaarheid en flexibiliteit binnen de onderneming mogelijk te maken. We denken daarbij bijvoorbeeld aan flexibele uurroosters en telewerk.

Maar in hoeverre heb jijzelf het gevoel je snel te kunnen aanpassen aan nieuwe situaties of omstandigheden? En in hoeverre is dit voor jou haalbaar op langere termijn? 

In eerste instantie is het belangrijk om voor jezelf een onderscheid te kunnen maken tussen hetgeen waar jijzelf invloed op hebt en kunt veranderen, én datgene waar je geen impact op hebt. Dus enerzijds actie te nemen in de zaken die je kan beïnvloeden, en niet bij de pakken neer zitten. Anderzijds hetgeen je niet kan veranderen, te kunnen aanvaarden. 

Zelfzorg is hier hét sleutelwoord. Werk aan jouw mentale verkracht. Zorg voor mentale rust, voor voldoende beweging, vind jouw innerlijke balans tussen in- en ontspanning.


Wendbaarheid op lange termijn

Aangezien we steeds langer moeten werken, is het belangrijk om jouw carrière werkbaar te houden. 

Wat zijn jouw talenten, jouw kenwaarden?  Komen deze overeen met de inhoud van jouw werk en DNA van het bedrijf waar je werkzaam bent? Wat vind jij belangrijk in een job?  Hoe ga jij om met werkdruk? En hoe zit het met jouw werkmotivatie? Hoe zie jij jouw carrièrepad?  

In functie van jouw antwoorden op al deze vragen, kan het zijn dat je voor jezelf beslist om op zoek te gaan naar een nieuwe job of andere werkomgeving. Maar dit hoeft niet altijd zo drastisch te zijn. Soms kan een gesprek met jouw leidinggevende al heel wat opheldering brengen en ervoor zorgen dat bepaalde taken in de toekomst misschien anders worden georganiseerd, je in een ander team of op een andere afdeling terecht komt, of misschien wel een opleiding kan volgen en op die manier intern nieuwe groeikansen worden gecreëerd.

Heb je behoefte aan ondersteuning om tot inzichten te komen, en/of tot concrete actie over te gaan, neem dan contact op met onze loopbaancoach, Dominique Wauters. Zij begeleidt jou graag in jouw groeiproces naar persoonlijk leiderschap, al dan niet via loopbaancheques. 


Twijfel je of jouw vraag in aanmerking komt voor loopbaanbegeleiding?  

Neem dan contact op met onze loopbaancoach Dominique Wauters voor een gratis kennismakingsgesprek.

Tijdens zo’n eerste kennismaking wordt er samen gekeken naar de behoeften en welk traject dat het meest passend is.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.