Werkplezier

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen wel tevreden zijn op hun job, maar dat slechts een minderheid echt werkplezier beleeft, geëngageerd is of zijn werkt ook echt zinvol vindt. 

Hoe kan dit dan werken op de lange termijn?  Vele mensen besteden meer tijd op hun werk dan thuis.  Hoog tijd voor verandering, toch?!

Wil jij graag bij jouw huidige werkgever blijven en/of in jouw huidige job?  Ben je daarentegen wel op zoek naar een betere balans in jouw loopbaan en dus naar meer positieve vibes en werkplezier?

Misschien helpen onderstaande tips en ideetjes! 


Intrinsieke motivatie en zingeving

Het lijkt evident, maar voor velen onder ons is het dat niet.  Opdat we met plezier naar ons werk gaan, is het belangrijk dat we onze taken die we uitvoeren effectief leuk vinden.  Of toch het grootste deel van onze taken, het is helemaal normaal dat niet alle aspecten van onze job even leuk en interessant zijn.  Maar het merendeel van onze verantwoordelijkheden zouden we toch met plezier willen volbrengen. 

Hier speelt in de eerste plaats onze motivatie een enorme grote rol!  Meer bepaald onze intrinsieke motivatie: intrinsieke motivatie is een motivatie die van binnenuit, uit jezelf komt.  Je wil iets doen omdat je het zelf wilt, je wordt gestimuleerd door een interne beloning: voldoening, blijdschap, energie,…

Deze intrinsieke motivatie is verschillend van de extrinsieke motivatie waar je handelt omdat er iets extern aan vasthangt, een externe beloning; bvb salaris.

Om op de lange termijn gemotiveerd te zijn voor onze job is die intrinsieke motivatie dus onontbeerlijk.  En eigenlijk geldt dit voor andere zaken in ons leven op dezelfde manier:  wat maakt dat jij bvb elke week opnieuw graag naar jouw dansles gaat? 

Zingeving is de tweede belangrijke factor om iets op lange termijn gemotiveerd te blijven doen.  In welke mate vind jij betekenis in jouw job? 


Planning

Jij hebt waarschijnlijk ook zo van die dagen.  Je begint met werken en de ene na de andere mail komt binnen, je begint lukraak te antwoorden, jouw collega komt je ondertussen ook nog een vraag stellen, enz…  Op het einde van de dag heb je het gevoel dat je niets, maar dan ook niets hebt gedaan.  Tuurlijk heb je wel iets gedaan!  Alleen heb je in het wilde weg gewerkt, zonder duidelijk doel, zonder duidelijk objectief dat je die dag wilde bereiken.  Misschien wilde je wel graag vooruitgang boeken op een bepaald dossier of misschien wilde je eindelijk graag enkele van jouw klanten bereiken. 

Jouw dag plannen kan hier helpen: noteer elke ochtend wat je op het einde van de dag bereikt wil hebben.  Meer nog, noteer elke vrijdagavond wat je op het einde van de volgende week wil bereiken.  Vervolgens herbekijk je deze planning elke ochtend van die week en stuur je bij. 

Als het voor jou duidelijk is wat je die dag / week wil bereiken, zullen jouw werkdagen fijner aanvoelen dan wanneer je mails en collega’s jouw werkdag laat beheersen.


Routine

Routine zorgt voor structuur en productiviteit, dat weten we wel hé.  Routine beperkt echter ook jouw creativiteit en jouw zelfontwikkeling.  Zorg voor afwisseling of verandering in jouw taken.  Het zal je energie geven en nieuwe zin geven om aan iets te werken.  Je zou bvb eens op een andere werkplek kunnen werken of tijdens jouw middagpauze eens een wandelingetje gaan doen met een collega in plaats van achter jouw computer te blijven zitten.


Verbinding

Investeren in de relaties met jouw collega’s draagt bij tot jouw algemene welzijn!  Als HR partner heb ik al vaak gesprekken gehad met medewerkers die in een job wilden blijven vooral dankzij ‘de collega’s en de sfeer’.  Spreek jij af en toe af met collega’s buiten het kantoor? Bespreek jij al eens iets persoonlijk met een collega?  Vind je het moeilijk om hierin zelf het initiatief te nemen?  Bespreek het dan eens met jouw verantwoordelijke; een teambuildingsactiviteit kan zeker al een eerste duwtje in de rug zijn!

werkplezier


Ontspanning

Zorg voor jezelf.  Voldoende slaap, beweging, gezonde voeding, ontspanning: dit zorgt ervoor dat we graag willen én kunnen blijven doen wat we aan het doen zijn.  Ik schreef daarnet over het maken van een dag / weekplanning: het is zo belangrijk dat je ook voldoende pauzes opneemt in jouw planning.  Een pauze hoeft niet lang te duren: eens rechtstaan om een glas water te halen helpt al om jouw hoofd even te ontspannen.

Hoe loopbaanbegeleiding hierin voor jou een hulp kan zijn.


Loopbaanbegeleiding = een moment van reflectie


Uiteraard is enerzijds de impact van jouw werkgever op jouw werkgeluk wel erg groot.  Anderzijds begint werkgeluk bij jezelf!  Alles gaat zo snel, we mogen meer de tijd nemen om even te reflecteren.

Misschien helpen deze vragen jou om eens na te denken over jouw werkgeluk:

  • Zinvol werk: waarom doe je nu eigenlijk wat je doet?
  • Talenten: waar ben je goed in en wat doe je graag?
  • Groei: waarin ben je geïnteresseerd en waarin wil je beter worden?
  • Waarden: waar sta jij voor?  En kan je dit terugvinden bij je werkgever?
  • Actie: wat doe je om met bovenstaande vragen aan de slag te gaan?

Tijdens jouw loopbaanbegeleiding komen deze vragen aan bod.  Tijdens jouw reflecties functioneer ik als klankbord.  Samen zetten we jouw verworven inzichten om in de praktijk.

werkplezier


Wil je hierover meer weten?
Deze blog is geschreven door onze loopbaancoach Anniek Goossens.

Zij is naast loopbaancoach, ook HR professional. Hiernaast heeft ze een passie voor gezonde voeding. Je kan haar bereiken via anniekgoossens@ylia.be

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek wanneer je gebruikt maakt van loopbaancheques gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.