Het nieuwe jaar is intussen gestart, en vaak is dit het moment om te reflecteren over wat 2023 jou heeft gebracht, welke stappen je hebt gezet richting een bepaald doel, welke successen je hebt bereikt, en wat je misschien graag in 2024 voor jezelf wil gaan verwezenlijken.  

Misschien wil je ook op professioneel vlak dingen gaan veranderen. Want hoe je het ook draait of keert, hoe wij ons voelen in onze job trekt zich vaak ook door naar ons privéleven. En wanneer jij je niet gelukkig voelt in jouw job, zal dit vermoedelijk één van de eerste zaken zijn die je voor jezelf wil gaan aanpakken. 


Maar hoe pak je dit aan?

Wat je beter niet doet is onvoorbereid vacatures beginnen uitpluizen, op zoek naar een nieuwe job.  Januari is dé maand waarin heel wat bedrijven nieuwe vacatures openstellen, en dan is het misschien verleidelijk om de arbeidsmarkt te gaan verkennen.  

Maar het hoeft niet zo een vaart te lopen. Het is beter om even stil te staan bij jezelf en na te gaan wat jou vandaag ongelukkig maakt en hoe je hiermee kan omgaan.  

Vaak zijn het de arbeidsvoorwaarden zoals verloning, de fysieke werkomstandigheden, de zekerheid van een vaste job, … die onze ontevredenheid beïnvloeden (en niet zo zeer onze tevredenheid). Maar zijn het de intrinsieke motivatoren die op langere termijn zorgen voor een tevreden gevoel. 


Wat motiveert je?

Intrinsieke motivatiefactoren die voor jou belangrijk kunnen zijn:

  • Autonomie en verantwoordelijkheid: of de mate waarin jij binnen jouw werkterrein zuurstof en ruimte krijgt om het werk zelf in te vullen;
  • Jobinhoud: wordt jouw potentieel ten volle benut in jouw job. En krijg jij hiervan energie, of is dit eerder een energielek;
  • Taakbelang: krijg je voldoende waardering en erkenning. Hecht het bedrijf en jouw omgeving belang aan het werk dat je doet;
  • Gevoel van meesterschap en mogelijkheden voor persoonlijke groei: voel jij je voldoende uitgedaagd. Is er kans om door te groeien. Krijg jij de mogelijkheid om je te specialiseren, .. ;
  • Feedback: ontvang jij op regelmatige basis terugkoppeling zodat je zicht hebt op de behaalde resultaten;

Bedrijfscultuur en terugkerende patronen

Eentje dat niet echt onder de noemer valt van intrinsieke motivatoren, maar alleszins geen onbelangrijke; hoe zit het met de cultuur binnen het bedrijf waar je vandaag werkzaam bent?  Maw hoe ervaar jij het om daar te werken? Komen de waarden (nog) overeen met jouw persoonlijke kernwaarden?

En misschien verval jij op jouw werk telkens opnieuw in dezelfde patronen, zoals perfectionisme, please-gedrag, … maar ben je je hier niet onmiddellijk van bewust, maar zorgt dit wel voor een gevoel van demotivatie.


Wie ben ik? Wat vind ik belangrijk?

Durf dit alles in vraag te stellen: wie ben ik?  Wat vind ik belangrijk, en kan ik deze behoeften ook uiten?  Wat zijn mijn valkuilen of terugkerende patronen?  

Tijdens een loopbaancoaching gaan we hier dieper op in zodat de antwoorden voor jou ook duidelijker worden, en je de juiste stappen kan zetten en dit op een duurzame manier. Dit kan ofwel binnen het bedrijf waar je vandaag al werkzaam bent, ofwel zal jou dit zeker helpen bij jouw zoektocht naar een passende nieuwe werkplek.

Onze loopbaancoach Dominique Wauters geeft jou hierbij de nodige ondersteuning en begeleidt jou in jouw persoonlijke groeiproces.


Twijfel je nog of jouw vraag in aanmerking komt voor loopbaanbegeleiding? Wil je weten wat jou motiveert?

Of wil je graag meer weten over de aanpak van Dominique?

Neem dan contact op met onze loopbaancoach Dominique voor een gratis eerste kennismakingsgesprek. 


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.