#loopbaanbegeleiding #loopbaancheques #VDAB

Helaas bestaat er vandaag nog heel wat onwetendheid rond loopbaanbegeleiding. Maar loopbaanbegeleiding omvat zoveel meer dan op zoek te gaan naar een andere job.  

In deze blog geeft onze loopbaancoach Dominique Wauters graag wat opheldering hierrond.  Volgende topics komen hierbij aan bod: wanneer kan loopbaanbegeleiding iets voor jou zijn?  Wie komt in aanmerking, al dan niet dmv gebruik van loopbaancheques?  Hoe verloopt loopbaangeleiding?  En wat is de kostprijs van begeleiding met loopbaancheques?


Wanneer loopbaanbegeleiding?

Het uitgangspunt is dat élke hulpvraag, gerelateerd aan een loopbaan of werksituatie, onder de noemer loopbaanbegeleiding kan vallen.  

Je kan dus met heel wat vragen bij een loopbaancoach terecht.  We kunnen deze vragen onderbrengen in de volgende thema’s:

1/ werkbaar werk: hoe kan ik omgaan met stress en de hoge werkdruk op het werk, signalen van burn-out, reïntegratie op het werk nà burn-out, depressie of een andere langdurige werkverwijdering, …

2/ relaties in de werkcontext: in mijn huidige werksituatie heb ik het moeilijk met een collega, hoe communiceer ik met mijn leidinggevende, hoe stuur ik mijn team aan, …

3/ jobdoelwit: ik wil weten welk werk en/of statuut (in loondienst, zelfstandige) écht bij mij past en mij heroriënteren op de arbeidsmarkt.

4/ zingeving: ik zoek meer voldoening, plezier, uitdaging in mijn werk.

5/ kwaliteiten-reflectie: ik wil inzicht krijgen in mijn talenten en valkuilen, ik twijfel vaak aan mezelf en aan mijn kwaliteiten, …

6/ motieven-reflectie: ik wil weten wat voor mij het belangrijk is in mijn werk (waarden, interesses en drijfveren).

7/ balans werk-privé: ik wil een beter evenwicht tussen mijn werk en privéleven, ik vind het lastig om grenzen te stellen (assertiviteit), feedback geven en omgaan met feedback, prioriteiten stellen,  perfectionisme, preventie van burn-out, …

8/ arbeidsmarkt-verkenning: ik wil een zicht op de arbeidsmarkt, ik wil mijn loopbaan gaan afbouwen maar hoe aan te pakken, …

9/ persoonlijk leiderschap: ik heb vragen rond promotie, leiderschap, carrièreplanning, …

10/ groei en uitdaging: ik wil ontdekken hoe ik mijn talenten en competenties beter kan inzetten, onderzoeken van doorgroeimogelijkheden of groeikansen op het werk, … 


Doel van loopbaanbegeleiding

Loopbaanbegeleiding is een manier om stil te staan bij je huidige werksituatie en jouw loopbaanuitdagingen, je te ondersteunen in je loopbaanbeslissingen voor de toekomst en/of jouw loopbaancompetenties te versterken. 

Je wordt hierbij begeleidt door een erkende loopbaancoach.  Een loopbaancoach is een neutrale gesprekspartner, zonder oordeel, die jou helpt het groter perspectief te zien en jou uitdaagt om concrete stappen te zetten.


Wie komt in aanmerking voor loopbaancheques?

1/ werknemers in loondienst

De loopbaancheques van VDAB zijn bedoeld voor mensen die aan het werk zijn, en dus niet voor werkzoekenden.  Ook wie technisch werkloos is of in een opzegtermijn zit komt in aanmerking.  Het biedt de mogelijkheid om aan een voordelig tarief loopbaanbegeleiding te volgen bij een erkende loopbaancoach. 

2/ zelfstandige en ondernemers

Wist je dat je niet alleen als werknemer maar ook als ondernemer of zelfstandige loopbaanbegeleiding kan volgen?  Je kan dus ook als ondernemer, zelfstandige (incl. freelancer) of vrij beroeper in aanmerking komen voor loopbaancheques via de VDAB.

Voorwaarde is dat je minstens 7 jaar werkervaring hebt opgebouwd, in loondienst of als zelfstandige, én je de voorbije 6 jaar geen loopbaanbegeleiding bij een erkend loopbaancentrum hebt gevolgd.

3/ laag- én hooggeschoolden

Je niveau van opleiding heeft geen belang bij het volgen van loopbaanbegeleiding.  Wat belangrijk is, is dat je aan het werk bent. 

4/ werknemer in ziekteverlof

Ben je thuis met ziekteverlof?  Zolang je in loondienst bent bij een werkgever of als zelfstandige bent ingeschreven, kan je gebruik maken van loopbaancheques.

Misschien kan deze tijd jou te ruimte bieden om te reflecteren over jouw loopbaan, jouw huidige werksituatie, én hoe je het na je genezing wilt gaan aanpakken. 

Let op: loopbaancheques zijn niet bedoeld voor burnout coaching!


Hoe verloopt een loopbaanbegeleiding?

Samen formuleren we jouw hulpvraag.  Maw wat wil je graag bereiken via loopbaanbegeleiding?  Soms is dit van bij het begin duidelijk.  In het andere geval gaan we hier samen naar op zoek en/of komen er gaandeweg tijdens het verloop van de loopbaanbegeleiding nog extra vragen.

Tijdens de sessies worden er vragen gesteld, methodieken gebruikt op maat van de cliënt, met als bedoeling een beter inzicht te krijgen in de kwaliteiten, energiegevers en drijfveren: 


  • Wie ben ik?
  • Wat zijn mijn talenten en compententies?
  • Wat geeft me energie?
  • Welke werkomgeving heb ik nodig?

Je krijgt tijdens zo’n traject ook huiswerk mee, om thuis verder te reflecteren over hetgeen je hebt geleerd tijdens de sessies én de inzichten die je hier hebt gekregen. Dit alles wordt samengebracht in een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP).


Wat kost loopbaanbegeleiding? 

De Vlaamse overheid vindt het belangrijk dat elke werknemer en zelfstadig ondernemer op regelmatige basis reflecteert over zijn loopbaan én werkgeluk.  Vandaar de loopbaancheque. 

Loopbaancheques van de VDAB geven elke 6 jaar recht op 7 uur loopbaanbegeleiding.  Voor 7 uur loopbaanbegeleiding betaal je in totaal 80 euro.  

Meer info rond loopbaancheques én de concrete voorwaarden, kan je terugvinden via volgende link https://www.vdab.be/loopbaancheques

Belangrijk: kom je niet in aanmerking voor loopbaancheques, maar wil je toch graag loopbaanbegeleiding volgen, dan kan dit uiteraard.


Twijfel je of jouw vraag in aanmerking komt voor loopbaanbegeleiding?  

Neem dan contact op met onze loopbaancoach Dominique Wauters voor een gratis kennismakingsgesprek.

Tijdens zo’n eerste kennismaking wordt er samen gekeken naar de behoeften en welk traject dat het meest passend is.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.