Waarom voelen we ons soms machteloos?

Soms voelt het alsof je vastzit in een situatie waar je geen invloed op hebt. Alles lijkt tegen te zitten en het voelt oneerlijk. Misschien herken je dat gevoel van machteloosheid—alsof je het slachtoffer bent van omstandigheden waar je geen controle over hebt. Iedereen denkt weleens zo, maar als je hierin blijft hangen, leidt dat vaak tot passiviteit, somberheid en soms zelfs depressieve gevoelens.

Toch is er een manier om hieruit te komen. Ja, er overkomen ons allemaal dingen die we niet hebben veroorzaakt en waar we geen schuld aan hebben. Maar denken in termen van schuld brengt je niet veel verder. Als je blijft focussen op wat buiten je controle ligt, geef je niet alleen de verantwoordelijkheid, maar ook de mogelijkheid om iets aan de situatie te veranderen, uit handen. En dat verlamt je, waardoor de nare situatie blijft bestaan.


Waar heb je wél invloed op?

Als een situatie je last bezorgt, heb je er alle belang bij dat die verandert. De vraag is: kun je invloed uitoefenen, ook al is het niet jouw schuld of ben jij niet de oorzaak? Vaak heb je meer invloed dan je denkt. Het helpt om bewuster te kiezen waar je je energie in stopt. Als iets echt buiten je controle ligt, dan is het verspilling om daar al je aandacht aan te geven. Maar als er wél iets is waar je grip op hebt, dan kun je daar actief mee aan de slag.


De Cirkel van Betrokkenheid vs. de Cirkel van Invloed

Stephen Covey beschrijft dit met twee cirkels:

  1. De Cirkel van Betrokkenheid: hierin zitten alle dingen die jou bezighouden—zoals het weer, de economie, het gedrag van anderen, of een file waar je in staat. Je kunt je er druk over maken, maar je hebt er geen controle over.
  2. De Cirkel van Invloed: hierin zitten de dingen waar je wél invloed op hebt, zoals hoe je reageert op een situatie, hoe je je tijd indeelt of welke keuzes je maakt.

Veel mensen besteden te veel energie aan zaken in hun Cirkel van Betrokkenheid, waardoor ze uitgeput raken zonder vooruitgang te boeken. Als je in een file staat, kun je daar niets aan veranderen. Maar je kunt wél kiezen hoe je ermee omgaat: zet een podcast op, bel iemand, of gebruik de tijd om tot rust te komen. Op die manier vergroot je je Cirkel van Invloed.


Loslaten of aanpakken?

De sleutel is leren reflecteren: is dit een situatie waar je iets aan kunt doen, of moet je het leren loslaten? Hier zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen:

  • Is dit binnen mijn Cirkel van Invloed of enkel binnen mijn Cirkel van Betrokkenheid?
  • Wat kan ik concreet doen om de situatie te verbeteren?
  • Waar heb ik controle over, en waarover niet?
  • Welke kleine stap kan ik nu zetten om mijn invloed te vergroten?

Hoe loopbaanbegeleiding hierin voor jou een hulp kan zijn


Loopbaanbegeleiding = een moment van reflectie


Soms heb je iemand nodig die je helpt om situaties helder te zien en bewuste keuzes te maken. Tijdens loopbaanbegeleiding leer je herkennen waar jouw energie naartoe gaat en hoe je jouw Cirkel van Invloed kunt vergroten. Door samen te kijken naar jouw specifieke situatie, ontdek je hoe je grip krijgt op uitdagingen en weer regie neemt over jouw loopbaan en leven.

Dit artikel is geschreven door Anniek Goossens, loopbaancoach en HR professional.

Wil je meer weten?

📧 Neem contact op via anniekgoossens@ylia.be

✨ Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij loopbaanbegeleiding?

📅 Plan hier je kennismakingsafspraak via deze link.

Anniek bekijkt graag met je of je recht hebt op loopbaancheques 💼 en helpt je om stil te staan bij jouw loopbaanvraag. 🛣️ 💭
Kan je de loopbaancheque niet aanvragen? Dan kan je cash betalen.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.