# warme temperaturen
De specifieke regels met betrekking tot werken in warmte kunnen afhankelijk zijn van de sector en de specifieke wetgeving die van toepassing is. Het is daarom belangrijk om de wetgeving en voorschriften van jouw eigen werkplek te raadplegen voor specifieke richtlijnen.
De algemene richtlijnen en aanbevelingen voor werken bij warmte zijn vooral:
- Werknemers moeten worden beschermd tegen onveilige temperaturen op de werkplek. Er kunnen grenswaarden worden aangegeven die aangeven wanneer de werkomstandigheden te heet zijn.
- Werkgevers zijn vaak verplicht om maatregelen te nemen om werknemers te beschermen tegen gezondheidsproblemen. Dit kan gaan van voldoende drinkwater aan te bieden tot toegang verlenen tot schaduwrijke of gekoelde werkruimtes.
- Bepaalde beroepen kunnen extra aandacht hieraan besteden, zoals werknemers in de bouw, landbouw of andere buitenberoepen. Deze sectoren hebben vaak specifieke richtlijnen en protocollen voor werken in warme omstandigheden.
Het is essentieel om de specifieke wetten en voorschriften te raadplegen en indien nodig contact op te nemen met bijvoorbeeld de personeelsdienst of in volgende fase de arbeidsinspectie om duidelijkheid te krijgen over de regels met betrekking tot werken in warmte. Op die manier kun je de volgende stappen nemen om de veiligheid en het welzijn van werknemers te vergroten.
Verkoeling opzoeken
Het zoeken naar verkoeling tijdens je werk in de zomer kan soms een uitdaging zijn, vooral als je in een omgeving werkt waar de temperatuur hoog oploopt. Hier zijn een paar tips om verkoeling te vinden tijdens je werk:
- Drink voldoende water: blijf gehydrateerd door regelmatig water te drinken. Dit helpt je lichaamstemperatuur op peil te houden en voorkomt uitdroging.
- Gebruik een ventilator: als je de mogelijkheid hebt, plaats dan een ventilator in je werkruimte. Dit zal voor een luchtstroom zorgen en je helpen bij het afkoelen.
- Maak gebruik van airconditioning: als er airconditioning beschikbaar is in je werkruimte, maak er dan gebruik van. Pas de instellingen aan voor een aangename temperatuur.
- Draag lichte kleding: kies voor lichte kledingstoffen, zoals katoen of linnen. Vermijd dikke of synthetische materialen die warmte vasthouden.
- Neem regelmatig pauzes: maak gebruik van je pauzes om naar een koelere ruimte te gaan. Als er buiten schaduwrijke plekken zijn, zoek dan een plekje daar en ontspan even.
- Koel je polsen en nek: plaats koud water of een koude kompres op je polsen en nek. Dit zijn gevoelige plekken waar het bloed dicht bij de huid loopt, dus het kan helpen om je lichaam sneller af te koelen.
- Vermijd zware maaltijden: zware, calorierijke maaltijden kunnen je lichaamstemperatuur verhogen. Kies in plaats daarvan voor lichtere, verfrissende maaltijden en snacks, zoals salades, fruit en yoghurt.
- Maak gebruik van verkoelende producten: gebruik koelende handdoeken, ijszakken of draag verkoelende kledij dat kan helpen om je lichaamstemperatuur te verlagen.
- Communiceer met je werkgever: als de hitte op je werkplek ondraaglijk is, bespreek dit dan met je werkgever. Misschien kan er, al is het gedeeltelijk, wat worden gedaan om een koelere omgeving te creëren, zoals het verbeteren van de ventilatie of het verdelen van extra verkoelingsmogelijkheden.
Onthoud altijd dat het belangrijk is om naar je lichaam te luisteren en tekenen van oververhitting te herkennen. Als je duizelig, zwak of misselijk voelt, zoek dan direct een koele plek op en drink water. Neem indien nodig contact op met uw werkgever voor aanvullende maatregelen om een comfortabele productieplek te creëren tijdens de zomer.
warme temperaturen warme temperaturen warme temperaturen
Deze blog is geschreven door Sofie Vervloet.
Wil je graag horen spreken?
Dat kan. Sofie verzorgt een webinar in onze webinarreeks: Bouwstenen naar plezier in je werk: https://plezierinjewerk.be/loopbaanbouwstenen/
Wie is Sofie?
Ze is leerkracht in het deeltijds onderwijs, life coach en werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia.
Je kan haar bereiken via sofievervloet@ylia.be
Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij Sofie voor loopbaanbegeleiding?
0 reacties