Hoe leer jij nieuwe dingen ?

Je kent het wel: er wordt tijdens een meeting een nieuw project voorgesteld. De ene collega begint meteen allerhande ideeën te spuien, een ander wil direct in actie schieten. Dan is er de collega, die meteen alle praktische zaken ziet en jij observeert, luistert en analyseert de situatie.



Leerstijl

In elke nieuwe situatie, met elke nieuwe taak of project word je uitgedaagd op je werk in je denken en doen. Door te ontdekken welke leerstijl jij hebt en hoe jouw leerproces er (anders) kan uitzien dan je collega’s, ga je effectiever leren.

Want leren doen we allemaal op een andere manier. Meestal heb jij één manier van leren waar je goed in bent. Heb je je al eens afgevraagd welke manier dat is ? Hier kan je jezelf testen.

In werkcontext en ook in het dagelijks leven is het nuttig om aandacht te besteden aan manieren van leren waar je minder goed in bent.

Als leidinggevende en als collega kan het dus echt helpen, als je je team gaat observeren wanneer een nieuw proces of project gelanceerd wordt. Want als team ga je meestal als vanzelf elkaar aanvullen.



De vier stijlen

Stel: je gaat met 4 collega’s aan het project werken. Ieder van ons gaat in een leerproces nieuwe dingen concreet of abstract oppikken. En ook actief experimenteren of reflectief observeren.

De doener die steekt meteen z’n hand op als iets wordt voorgesteld en da’s ook de collega die direct aan de slag wil gaan met het project. Zijn motto is “al doende leert men”.

De dromer (beschouwer) blijft eerst wat meer op de achtergrond en ziet vaak meerdere oplossingen en beslist ook minder makkelijk. Analyseren en dan kiezen. Het motto hier is “eerst denken dan doen.”

De denker zet nog een stap verder om de beste methode, de beste manier van aanpak te onderzoeken. Deze collega duikt diep in de “wat, waarom en hoe”.

De beslisser gaat experimenteren vanuit bestaande kennis en modellen. Dit is de collega, die gaat plannen en graag experten inschakelt. Zijn motto is “theorie aan de praktijk koppelen”.


https://www.toolshero.nl/management-modellen/leerstijlen-van-kolb/

En nu: Actie.

Door de verschillende fases van het leren opeenvolgend toe te passen, zal je merken dat het leerproces makkelijker wordt. Dus start met de situatie te overschouwen, na te denken over de stappen die je wil zetten, giet dit dan in een concreet plan en toets af bij een expert om dan in de laatste fase in actie te gaan.

Zit je in een nieuwe job en of leidinggevende functie en kan je een steun in de rug gebruiken in je groei- en ontwikkelingsproces ? Als loopbaancoach ontdekt ik graag samen met jou je leerstijl.

Deze blog is geschreven door loopbaan en veerkracht coach Virginie Parent.

Je kan haar bereiken via virginieparent@ylia.be

Je kan alvast een gratis kennismaking vragen of een eerste afspraak maken.



0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.