Wanneer we denken aan verslaving, komt werk misschien niet als eerste in ons op. Toch is werkverslaving een reëel en groeiend probleem dat zowel individuele carrières als organisaties negatief kan beïnvloeden. Naast werkverslaving, kunnen ook andere moderne vormen van verslaving, zoals eindeloos scrollen op je telefoon of binge watchen, bijdragen aan de risico’s op een burnout.


De Zoektocht naar Balans en Energie

Voor velen van ons is het werk een bron van voldoening en trots. Maar wanneer werk een middel wordt om te ontsnappen aan stress, trauma of moeilijke levensomstandigheden, kan de balans tussen werk en privé uit het oog verloren worden. Deze onevenwichtigheid kan leiden tot een burnout, omdat de tijdelijke energieboost die werk kan geven niet duurzaam is. Je wil telkens meer en blijft verder doen.


De Schaamte Rondom Werkverslaving

Een groot probleem bij werkverslaving is de schaamte die ermee gepaard gaat. In een cultuur die hard werken en overpresteren vaak prijst, kan het lastig zijn om toe te geven dat werk een negatieve invloed heeft op je welzijn. Deze schaamte kan ervoor zorgen dat mensen hun problemen verbergen en niet de hulp zoeken die ze nodig hebben. Vaak is er vervolgens ook veel schaamte rond het thuis zijn in langdurige ziekte tijdens het herstel van burnout.


Een Nieuwe Kijk op Herstel

Gelukkig zijn er steeds meer benaderingen die ons helpen om werkverslaving en burnout vanuit een ander perspectief te bekijken. Deze methoden benadrukken het belang van balans en zelfzorg, en bieden handvatten voor diepgaand herstel. Een herstel dat tijd vraagt omdat er dieperliggende vaak negatieve ervaringen zijn die hebben veroorzaakt.

Bij ons loopbaancentrum richten we ons op het herkennen van de tekenen van werkverslaving en burnout, en bieden we ondersteuning om een gezonde werk-privébalans te herstellen. Door open te zijn over deze kwesties en samen te werken met het lichaam, kunnen we bijdragen aan duurzame carrières en welzijn op de werkvloer. Natuurlijk is nadien vaak langdurige therapie nodig om op lange termijn blijvende effecten te hebben.


Wat kan een Eerste Stap zijn?

Het is tijd om het gesprek over werkverslaving en burnout te openen en de schaamte te doorbreken. Laten we samen werken aan een gezondere en meer evenwichtige toekomst. Iedereen heeft recht op 7uur loopbaanbegeleiding opgedeeld in 2 loopbaancheques (45euro/cheque) van 4uur en 3uur. Bovendien heb je recht op een gratis kennismaking. Zo kan je je situatie samen met een loopbaancoach doorspreken.


Sofie Stiers

Deze blog is geschreven door Sofie Stiers. Wil je hierover meer weten mag je met haar contact opnemen.

Wie is Sofie:

Ze is de oprichter/coördinator van het loopbaancentrum maar tevens ook psychotherapeute en loopbaancoach.

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek wanneer je gebruikt maakt van loopbaancheques gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.