Timemanagement

Heb jij nog tijd voor een eerlijke koffiepauze op het werk?
Of sla je die 5 minuutjes, de lunchtijd én het babbeltje met jouw collega liefst over omdat je er geen tijd voor hebt?⁠

Indien dit het geval is, is er dringend tijd voor een nieuwe aanpak, want dit is alles behalve gezond voor jou én de kwaliteit van jouw werk.⁠


Tunnelvisie: je krijgt het werk niet af…

Op deze manier beland je snel in een tunnelvisie waarin stress en frustraties hoogtij vieren. ⁠Meer dan de helft van de mensen in intellectuele beroepen ervaart negatieve stress omdat ze hun werk niet af krijgen. Uit onderzoek blijkt dat de stresservaring op de werkvloer de afgelopen tien jaar elk jaar is toegenomen.

Sinds 2014 is burn-out erkend als beroepsziekte en moeten bedrijven zelfs actie ondernemen om de aandoening bij hun werknemers te vermijden.

Maar waarom lukt het niet meer om ons werk klaar te krijgen?
Wat is er mis met onze manier van werken?
Waarom wordt het te veel en wat kunnen we er aan doen?

timemanagement


Hoe komt dit?

Een eerste belangrijke vaststelling in de evolutie van ons werkgedrag is de integratie van de moderne communicatiekanalen. We staan constant in verbinding en denken dat we op die manier multitasken. Nochtans is ons brein niet ontwikkeld dat het überhaupt meerdere taken op hetzelfde moment kan combineren. Elke keer dat we van taak wisselen, verliezen we ontzettend veel kennis en efficiëntie.
Ook die constante stroom aan informatie is niet te verwerken door onze hersenen.
Nog problematischer is het feit dat onze werkomgeving sterk onder de invloed is geraakt van die nieuwe technologieën. Veel bedrijven passen hun kantoren en werkritmes aan aan de nieuwe mogelijkheden maar dit houdt wederom geen rekening met het belangrijkste instrument van het bedrijf, nl. het brein van de werknemers.  Geen wonder dat de efficiëntie daalt en de stress toeneemt.

timemanagement


Tijd om het tij te keren! 5 concrete tips

1. Neem je werkplek onder handen en installeer jezelf hoe jij het best kan functioneren⁠. Auditieve prikkels zijn dwingender dan visuele prikkels. Je kan geluidshinder beperken door het gebruik van koptelefoons of oordopjes. Een scheidingswand kan helpen om je visueel af te schermen. 

2. Investeer in schermrust. Zeg je computer en smartphone ’s avonds en in het weekend regelmatig eens uit. Achter een scherm kan je je niet ontspannen. Bespreek met je baas wat zijn verwachtingen zijn. Hoogstwaarschijnlijk ben jij degene die zich een 24/7-bereikbaarheid oplegt.

3. Las pauzes in. Niemand kan zich 9 uur op een dag ononderbroken kwalitatief inzetten. Nee, ook jij niet.⁠ Regelmatig pauzes inlassen is de sleutel tot sneller en geconcentreerder, maar ook langer kunnen doorwerken. Om het uur een korte adempauze is geen overbodige luxe voor breinwerkers en tijdens de middag is 20 minuten het absolute minimum voor de lunch. Jouw brein heeft die pauzes nodig om de input te verwerken. Als je tijdens je pauze weer je gsm aanzet of gaat facebooken of blijft praten over het werk, heeft een pauze geen enkele zin. Een korte wandeling, een boodschap doen of wat luchtige small talk zijn betere ideeën.

4. Stop met de beste te willen zijn.⁠ Durf eens bij jezelf stil te staan hoeveel aandeel je zelf hierin hebt. Van waar komt het eventuele please-gedrag? Zie je een patroon in altijd en over je best te willen doen? Wat levert het je op en wat kost het jou aan energie en zelfrespect?

5. Neem een jobcoach onder de arm!⁠ Als loopbaancentrum zijn wij gespecialiseerd om jou te helpen in deze zoektocht. We kunnen je bijstaan met nog meer concrete tips om mee aan de slag te gaan en we duiken graag met jou naar de reden waarom je je zo gedraagt en hoe je daaraan iets kan veranderen.


timemanagement

Sofie Vervloet

Deze blog is geschreven door Sofie Vervloet.

Wie is Sofie?
Ze is leerkracht in het deeltijds onderwijs, life coach en werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia.

Je kan haar bereiken via sofievervloet@ylia.be

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij Sofie voor loopbaanbegeleiding?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.