Motivatie

Werkgeluk

Vandaag wil ik graag schrijven over wat ons motiveert in onze job. Wat precies zorgt voor ons werkgeluk.

Uit onderzoeken blijkt dat de meeste mensen wel tevreden zijn op hun job, maar dat slechts een minderheid echt werkplezier beleeft, geëngageerd is of zijn werk ook echt zinvol vindt. 

Ongelooflijk toch, niet!??

Uiteraard is enerzijds de impact van jouw werkgever op jouw werkgeluk niet te onderschatten.  Welke waarden hanteert jouw werkgever en komen deze waarden overeen met jouw waarden.  Maar dat is alweer een ander onderwerp!

Anderzijds begint werkgeluk eigenlijk bij jezelf! 


Soorten motivatie

Ik heb onderstaande kader overgenomen van de website Vlaams Instituut Gezond Leven.  Men spreekt over motivatie volgens de Zelfdeterminatietheorie.



Dit kader is een model dat ik in mijn functie als HR partner heel vaak gebruik. 

Dit kader zegt het volgende:

Je kan mensen op 4 manieren motiveren om te leren / om een bepaald gedrag te stellen:


  • Ofwel gebruik je externe dwang (belonen en straffen) maar dan zal de kwaliteit van het leren minder zijn.  Op lange termijn is er weinig tot geen leereffect.
    –> denk bijvoorbeeld aan een snelheidsmeter in het verkeer: hoe veel mensen remmen niet af vlak voor de snelheidsmeter om daarna weer te versnellen?
  • Ofwel gebruik je interne dwang (blaming, schuldgevoel aanpraten), maar je creëert daarmee perfectionisme en faalangst en duwt mensen richting burn-out.
    –> Denk bijvoorbeeld aan een ouder die tegen zijn/haar kind zegt dat niet wil studeren: “op deze manier ga je er nooit geraken, hoor…”.
  • Ofwel gebruik je intrinsieke motivatie: we leren omdat we het leuk en interessant vinden.
    –> Hier kunnen we dus onze talenten inzetten.  Denk bijvoorbeeld aan iemand met een sterk organisatietalent, deze persoon kent heel goed zijn/haar talent en gaat hier naar op zoek in een job. 
  • Ofwel zet je in op zinvolheid: leren omdat het zinvol is, niet omdat het leuk is.
    –> Denk bijvoorbeeld aan strijken; ik ben niet zeker of veel mensen strijken echt leuk vinden, maar we blijven het met zijn allen doen omdat we het zinvol vinden.  We vinden het namelijk belangrijk om met plooivrije kledij rond te lopen in plaats van met kledij vol met kreuken!

Duurzame motivatie

Wanneer we spreken over duurzame motivatie, ofwel motivatie op de lange termijn, dan bedoelen we dus de intrinsieke motivatie en zinvolheid samen.  De aanwezigheid van beiden zorgt voor duurzame motivatie.

Het lijkt evident, maar voor velen onder ons is het dat niet.  Opdat we met plezier naar ons werk gaan, is het belangrijk dat we onze taken die we uitvoeren effectief leuk vinden.  Of toch het grootste deel van onze taken, het is helemaal normaal dat niet alle aspecten van onze job even leuk en interessant zijn.  Maar het merendeel van onze verantwoordelijkheden zouden we toch met plezier willen volbrengen. 


Intrinsieke motivatie

Daarom is het zo belangrijk om te weten WAT ons motiveert, wat we fijn vinden, wat ons energie geeft.  Hier raken we dan aan onze intrinsieke motivatie: intrinsieke motivatie is een motivatie die van binnenuit, uit jezelf komt, je wordt gestimuleerd door een interne beloning: voldoening, blijdschap, energie,…  Je wil iets doen omdat je het zelf wilt.  Het komt vanuit je eigen behoeften, waarden en interesses.  Maar deze moet je dan natuurlijk wel kennen.   

Deze intrinsieke motivatie is verschillend van de extrinsieke motivatie waar je handelt omdat er iets extern aan vasthangt, een externe beloning; bvb salaris.

Om op de lange termijn gemotiveerd te zijn voor onze job is die intrinsieke motivatie dus onontbeerlijk.  En eigenlijk geldt dit voor andere zaken in ons leven op dezelfde manier:  wat maakt dat jij bijvoorbeeld elke week opnieuw graag naar jouw dansles gaat?  Je bent gemotiveerd om te bewegen, maar het feit dat je heel graag danst, maakt jouw motivatie duurzaam.  Dit zorgt er dus voor dat je zelf elke week naar de dansles blijft gaan. 


Zingeving

Zingeving is de tweede belangrijke factor om iets op lange termijn gemotiveerd te blijven doen.  In welke mate vind jij betekenis in jouw job?  Het is helemaal normaal dat we bepaalde zaken minder leuk vinden.  Maar zolang we begrijpen waarom ze moeten gebeuren, blijven we gemotiveerd.  Zolang we de zinvolheid ervan in zien. 


Behoeften

Hoe kan je nu zelf inzetten op jouw intrinsieke motivatie?  Hier schrijf ik graag verder over in mijn volgende blog!

Hoe loopbaanbegeleiding hierin voor jou een hulp kan zijn.


Loopbaanbegeleiding = een moment van reflectie


Hoe vaker je reflecteert, hoe beter je weet WAT jij nu eigenlijk wil.  Wil jij weten hoe je volop kan inzetten op jouw intrinsieke motivatie?  Tijdens loopbaanbegeleiding doen we samen verschillende oefeningen opdat jij een beter zicht zou hebben op:

  • Welke zijn jouw persoonlijke waarden?
  • Welke taken geven jou energie en welke net niet?
  • Welke taken doe je met plezier en welke maken jou heel zenuwachtig?
  • Welke zijn jouw talenten en hoe kan je deze (nog meer) inzetten op jouw job?

Deze blog is geschreven door Anniek Goossens.

Anniek gaf ook een webinar over motivatie.
Wil je graag de opname beluisteren met 3 interessante oefeningen? Schrijf je hier in voor de reeks en/of bekijk de opnames.

Je kan haar bereiken via anniekgoossens@ylia.be


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.