Een doelgroep die volgens mij uit de picture is als het gaat over het inzetten van loopbaancheques voor loopbaancoaching zijn de 60+’ers, bij uitbreiding 55+’ers.

Ik hoor vaak de bedenking maken “dat is niets meer voor mij”, “ik kijk uit naar mijn pensioen en tel de dagen af”. 

Dat vind ik jammer.

Tijdens een loopbaantraject focus je niet altijd op verandering van job.  Er zijn ook andere loopbaangerelateerde vragen waarmee je aan de gang kan.

Als het gaat over die leeftijdsgroep dan valt mij op dat zij, in de media, zelden of nooit voorgesteld worden als werkenden. Er is echter een ruime groep van deze mensen nog aan het werk, velen onder hen ook nog met veel goesting.  Sommigen en dan heb ik het echt niet alleen over zelfstandigen, willen nog helemaal niet met pensioen. Misschien wel een beetje afbouwen of een andere uurregeling. 

En laat dat nu allemaal onderwerpen zijn waarmee je bij een loopbaancoach terecht kan.


Work/life balance

Ook onderwerpen als work/life balance, je goed voelen in je werk en ook stresshantering lijken mij thema’s die onder deze doelgroep perfect kunnen aangepakt worden. Of balans vinden in je professionele omgeving bij een nieuwe fase in je leven, bij het komen van kleinkinderen of het wegvallen van een partner, ouders, bijkomende zorg hieromtrent vb. ?

Immers, het is wel wat om na 40 jaar werkervaring deze pijler in je leven te “moeten” beëindigen.  Hoe kan je je daar goed op voorbereiden ? 

Welke hobby’s kan je (meer) uitbouwen ?

Of, op welke manier kan je deze al wat zichtbaarder maken op dit ogenblik.

Hoe zou het zijn om in plaats van af te tellen naar je pensioen, op een positieve manier aanwezig te blijven op wat er rondom jou op dit moment gebeurt, ook op het werkveld ?

Ook de pijler stresshantering is hierin een belangrijke.  Burn out onder gepensioneerden bestaat ook.  Deze wordt alleen niet vaak in beeld gebracht omdat zij niet meer tot de actieve bevolking gerekend worden.

En dan de flexi jobs?

Hoe kunnen deze worden ingevuld op een deugddoende manier.

Kortom, ik (Peggy Poppe) zou het fijn vinden als loopbaancoach (van zelf 60+) om deze doelgroep meer aanwezig te zien binnen het veld van loopbaancoaching.  Er is nog zoveel moois te vinden in dat werkveld wat vaak onder de mat blijft zitten.


Deze blog over 60+ is geschreven door Peggy Poppe.
Ze is psychotherapeute, geeft les in oa loopbaancoaching en werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia.

Je kan haar bereiken via peggypoppe@ylia.be

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij loopbaanbegeleiding?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.