#ontslag #je ontslag geven
De laatste tijd heb ik (Sofie Stiers) een aantal loopbaancliënten met de vraag:
“Is mijn ontslag geven vluchten of een juiste stap in mijn carrière?”
Maar hoe kan je hierop een antwoord vinden?
Eigenlijk heeft het te maken met 2 aspecten:
- Hoe ontwikkel/groei ik in mijn carrière? Waar ga ik naar toe?
- Hoe ontdek je als je aan het vluchten bent?
Laat ik het je even uitleggen.
Hoe ontwikkel/groei ik in mijn carrière?
Als je weet wat je wil met je carrière, kan je ook inschatten of je huidige functie een job is die een stap in de goede richting is. Indien dit zo is, kan je jezelf reeds afvragen of je klaar bent voor je volgende stap? Ben je ongeduldig en wil je te snel gaan of ben je er klaar voor? Of wat heb je nog nodig om klaar te zijn voor je volgende stap?
Wat je hierbij kan helpen is bijvoorbeeld bewust kiezen voor loopbaanbegeleiding. Er worden je vragen gesteld. Er wordt gereflecteerd en je kan op gemakkelijke manier groeien naar wat je wil bereiken. Dat kan zowel een stap hoger op de lader zijn als een andere sector, een carrière switch, … .
Belangrijk hierbij is een goed inzicht te hebben of wie je bent, wat je groeikansen en groei mogelijkheden zijn en je waarden/normen. Een aansluiting vinden tussen je eigen waarden/normen en die van je werkgever geeft de meeste mensen een aangenaam gevoel. Als wie je bent en waar je voor staat overeen komt met je werkomgeving, zullen je beslissingen/acties automatisch meer in lijn liggen met je werkgever.
Is dit niet zo, dan is dit oa een belangrijk punt om over te reflecteren. Kan je akkoord gaan met de waarden/normen van je werkgever of niet?
Groeien/succesvol zijn is moeilijker in een omgeving die minder/niet bij je aansluit. Dan zou een verandering van job een betere keuze kunnen zijn. Mits je de tijd neemt om stil te staan bij wat je in essentie nodig hebt bij een nieuwe werkgever en dat is meestal meer dan meer loon alleen.
Maar hoe ontdek je nu of je aan het vluchten bent?
Vlucht ik van mijn job?
Als we vluchten van onze huidige functie, dan nemen we vaak te snelle beslissingen en onvoldoende doordacht. En dus is de job nadien meestal meer van wat je niet wil. Vooral omdat je onvoldoende de tijd genomen hebt om te onderzoeken wat je wel wil. Je wil gewoon weg en bent bezig met weg willen.
De reden van vluchten is meestal omdat
- er zaken op het werk gebeuren waar we niet akkoord mee zijn,
- collega’s die erg moeilijk doen,
- een leidinggevende die schreeuwt of on-zorgzaam is,
- afspraken die niet nagekomen worden,
- hoge werkdruk die te lang aanhoudt,
- …
Maar wanneer is ontslag een daad van zelfzorg of juist een vlucht?
Want weggaan bijvoorbeeld een agressieve leidinggevende is eigenlijk een daad van zelfzorg.
Als je weet dat je aan het leren bent om op te komen voor jezelf en aan het groeien bent in assertiviteit in je werkomgeving dan is kiezen voor jezelf een daad van zelfzorg.
Maar het kan ook zijn dat er conflicten waardoor je de omgeving als onveilig ervaart. Dat kan 3 manieren van reageren geven: vluchten van, vechten tegen of bevriezen (niet meer kunnen reageren).
Als je merkt dat het een reactie is op “iets” van het werk waardoor je meer dan normaal ervaart dat je er echt niet meer wil zijn, dan is het meestal vluchten.
Belangrijk is vervolgens eerst te werken aan eerst terug tot innerlijke rust komen/je terug veilig voelen en vervolgens pas nadien heldere beslissingen te nemen. Dat kan sowieso ook ontslag nemen zijn maar dan doe je het minder overhaast en neem je betere beslissingen over waar je wil gaan werken en wat er nodig is voor jouw goed te voelen bij een andere werkgever.
Deze informatie wordt met je gedeeld door Sofie Stiers.
Wie is Sofie: Ze is de oprichter/coördinator van het loopbaancentrum. Ze werkt als creatief- en psychotherapeute, Focusing trainer en loopbaancoach.
Wil je hierover meer weten?
Je kan haar bereiken via sofiestiers@ylia.be
0 reacties