Proficiat! Je bent net gepromoveerd naar een nieuwe functie als leidinggevende.
- Een nieuwe start voor jou!
- Erkenning voor je werk en inzet!
- Nieuwe verantwoordelijkheden!
- Nieuwe opdrachten!
En wat als deze promotie eveneens betekent dat je in jouw nieuwe rol als leidinggevende jouw huidige collega’s gaat leiden? Jij wordt dus baas over de mensen die al die tijd je meest directe collega’s waren. Je zal je oude collega’s aansturen terwijl je gisteren nog tússen hen in stond.
Dit heeft natuurlijk heel wat gevolgen voor jou:
- jouw job verandert
- jouw relatie met mensen die gedurende meerdere jaren jouw directe collega’s waren verandert ook
Een leidinggevende rol vraagt sowieso andere vaardigheden van jou. Leiding geven aan jouw vroegere collega’s is een extra uitdaging.
Valkuilen herkennen
Van collega naar leidinggeven aan je vroegere collega’s, je zou kunnen spreken over een lastige situatie. Echter, met de nodige aandacht voor jouw ontwikkeling komt het wel goed! Je bewust zijn van de situatie en enkele mogelijke valkuilen herkennen lijkt me een eerste stap om jouw promotie in goede banen te leiden. Denk maar aan:
- Strijden voor je geloofwaardigheid als manager: je oude collega’s blijven je misschien zien als collega en niet onmiddellijk als hun nieuwe leidinggevende. Het gedrag dat je vertoont als leidinggevende is hier cruciaal.
- Vrienden willen blijven met je collega’s: in jouw nieuwe rol wordt het zeker een uitdaging om een goede balans te vinden tussen het behouden van het goede contact dat je had met collega’s en het opnemen van jouw leidinggevende rol.
- De verwachtingen van je (vroegere) collega’s zouden buitensporig kunnen zijn: jij hebt nu immers toegang tot het hogere management en zou misschien wel bepaalde dingen gedaan kunnen krijgen.
Uitdagingen en loopbaanontwikkeling
En zo zijn er nog wel een aantal valkuilen en uitdagingen die zich kunnen voordoen in deze situatie. Maar uitdaging heeft hier niet te maken met de beste te willen zijn of de hoogste score te willen. Uitdaging betekent hier dat jij stappen zal nemen die zorgen voor jouw (loopbaan)ontwikkeling! Deze stappen vragen om een inspanning, om een moment van reflectie over jouw vaardigheden nodig voor de leidersrol die jij wil neerzetten.
Hoe loopbaanbegeleiding hierin voor jou een hulp kan zijn.
Loopbaanbegeleiding = een moment van reflectie
Zoals reeds gezegd; een leidinggevende rol vraagt andere vaardigheden van jou. Je zal in jouw nieuwe rol op zoek gaan naar een nieuwe taakinvulling en de wijze waarop je jouw rol wil invullen. Ongetwijfeld zal je van jouw werkgever een opleiding mogen volgen om jouw promotie naar leidinggevende te ondersteunen. Maar ook loopbaanbegeleiding kan voor jou van betekenis zijn tijdens deze loopbaanontwikkeling.
Tijdens loopbaanbegeleiding gaan we samen jouw specifieke rol verkennen en jouw eerste stappen als leidinggevende voorbereiden. We zullen stilstaan bij vragen zoals:
- Hoe ga je om met de nieuwe situatie?
- Hoe stuur je jezelf aan?
- Wat zijn de valkuilen van het leidinggeven aan ex-collega’s en hoe ga je hiermee om?
- Hoe kan jij groeien als leidinggevende?
- Welke specifieke vaardigheden en kennis heb je nodig om nieuwe competenties (verder) te ontwikkelen?
De oefeningen en thema’s waar we rond werken tijdens de loopbaanbegeleiding kan jij zelf ook weer toepassen binnen jouw team.
Wil je hierover meer weten?
Deze blog is geschreven door onze loopbaancoach Anniek Goossens.
Zij is naast loopbaancoach, ook HR professional. Hiernaast heeft ze een passie voor gezonde voeding. Je kan haar bereiken via anniekgoossens@ylia.be
Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek wanneer je gebruikt maakt van loopbaancheques gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid?
0 reacties