In mijn vorige blog heb ik geschreven over het fenomeen dat velen van ons kennen als het “imposter syndroom”.  Dit gevoel van twijfel over onze eigen prestaties en een voortdurende angst om ontmaskerd te worden als een bedrieger kan ons allemaal overkomen, ongeacht onze positie in de organisatie.  Vandaag wil ik verder ingaan op dit onderwerp en inzichten delen over hoe zowel leidinggevenden als teamleden hiermee kunnen omgaan. 


Wat is het impostersyndroom en hoe kan het van invloed zijn op onze prestaties?

Het imposter-syndroom is een psychologisch patroon waarbij mensen, ondanks externe bewijzen van hun competentie, zichzelf blijven zien als onbekwaam en twijfelen aan hun eigen kunnen.  In mijn vorige post heb ik al aangegeven hoe dit gevoel van zelftwijfel ons kan belemmeren in het volledig benutten van ons potentieel.  Als je mijn vorige post hebt gemist dan raad ik je aan deze eerst te lezen voor wat meer context! 

In deze post wil ik me graag richten naar (beginnende) leidinggevenden en hoe zij het imposter-syndroom kunnen herkennen bij zichzelf en bij hun teamleden. 


Hoe kan een leidinggevende het imposter-syndroom bij zichzelf herkennen en aanpakken? 

Als leidinggevende is zelfreflectie cruciaal.  Als je merkt dat je voortdurend twijfelt aan je eigencapaciteiten kan het imposter-syndroom een rol spelen!  Het is belangrijk om dit gevoel te erkennen, maar het mag jou niet belemmeren.  Praat erover met vertrouwde collega’s of overweeg professionele begeleiding.  Daarnaast kan het zeker en vast helpen om al jouw successen en prestaties bewust bij te houden en regelmatig er terug bij te nemen.  Dit kan helpen jezelf positief te bevestigen. 


Hoe kan een leidinggevende het imposter-syndroom binnen zijn team herkennen en aanpakken?

Als leidinggevende heb je de verantwoordelijkheid om een ondersteunende en empowerende omgeving te creëren voor je teamleden. 

Valt jou het volgende op bij jouw teamleden:

  • Tekenen van zelftwijfel
  • Perfectionisme
  • Overmatige zelfkritiek

Dit kan betekenen dat 1 van jouw teamleden worstelt met het imposter-syndroom.  Als leidinggevende kan je zeker ondersteuning bieden door het volgende te doen:

  • Open communicatie aanmoedigen
  • Een luisteren oor aanbieden
  • Regelmatig positieve feedback geven
  • De prestaties van jouw teamleden erkennen
  • Een cultuur creëren waarin fouten maken gezien wordt als een kans om te leren en te groeien

Conclusie

Het imposter-syndroom is een veelvoorkomend verschijnsel dat veel mensen ervaren, ongeacht hun prestaties.  Het kan echter worden overwonnen met bewustwording en positieve actie.  Door jezelf te accepteren, je fouten te omarmen en je successen te vieren kun je je zelfvertrouwen vergroten en het gevoel van bedrog achter je laten.  Het is belangrijk om het imposter-syndroom te herkennen en aan te pakken, zowel op persoonlijk vlak als binnen teams! 


Hoe loopbaanbegeleiding hierin voor jou een hulp kan zijn.


Loopbaanbegeleiding = een moment van reflectie

Loopbaanbegeleiding kan een enorme hulp zijn bij het omgaan met het imposter-syndroom, zowel voor leidinggevenden als teamleden.  Het biedt een veilige ruimte waarin individuen hun zelftwijfel kunnen uiten en verkennen.

Voor leidinggevenden kan loopbaanbegeleiding helpen bij het:

  • Identificeren van de oorzaken van hun zelftwijfel
  • Ontwikkelen van effectieve strategieën om hiermee om te gaan

Door middel van loopbaancoaching gericht op het aanpakken van het imposter-syndroom kunnen leidinggevenden leren hoe ze hun eigen capaciteiten kunnen erkennen en benutten, waardoor ze zelfverzekerder worden in hun leiderschap.

Voor teamleden biedt loopbaanbegeleiding een waardevolle kans om:

  • Hun zelfvertrouwen te vergroten
  • Hun vaardigheden te ontwikkelen
  • Prestaties en successen te erkennen

En zo het imposter-syndroom te overwinnen…  Tijdens loopbaanbegeleiding worden ook concrete tools en technieken aangeboden om met zelftwijfel om te gaan.

Loopbaanbegeleiding biedt dus een ondersteunende omgeving waarin waardevolle inzichten en begeleiding wordt geboden die helpen bij het bouwen van een positieve en zelfverzekerde mindset!


In mijn vorige blog heb ik geschreven over het fenomeen dat velen van ons kennen als het “imposter syndroom”.  Dit gevoel van twijfel over onze eigen prestaties en een voortdurende angst om ontmaskerd te worden als een bedrieger kan ons allemaal overkomen, ongeacht onze positie in de organisatie.  Vandaag wil ik verder ingaan op dit onderwerp en inzichten delen over hoe zowel leidinggevenden als teamleden hiermee kunnen omgaan.

Deze blog is geschreven door Anniek Goossens.
Je kan haar bereiken via anniekgoossens@ylia.be


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.