Levenslang leren en de impact op jouw loopbaanontwikkeling
Deze blog is er gekomen nadat ik een artikel heb gelezen in ‘Psychologie magazine’: carrière 2.0: durf een beginner te blijven. Je kan dit artikel betaald online lezen, ik las het artikel in het papieren tijdschrift en het trok mijn aandacht.
In onze zoektocht naar hoe we onszelf kunnen ontwikkelen tijdens onze loopbaan wordt vaak de nadruk gelegd op het beklimmen van de carrièreladder als het ultieme doel. Echter, zegt het artikel, deze traditionele kijk op vooruitgang en ontwikkeling kan beperkend zijn. Het is belangrijk dat we inzien dat loopbaansucces niet alleen meer wordt bepaald door verticale promoties, maar ook door zelfvernieuwing en verbreding van vaardigheden. Een van de beste manieren om dit te bereiken is door middel van levenslang leren.
De noodzaak van zelfvernieuwing
In een wereld die voortdurend evolueert en steeds complexer wordt, is het essentieel om bij te blijven met nieuwe ontwikkelingen en trends binnen jouw eigen vakgebied. Levenslang leren stelt je als professional in staat om jouw kennis en vaardigheden aan te scherpen, waardoor ze relevant blijven en je je kan aanpassen aan veranderende omstandigheden.
Door regelmatig nieuwe informatie op te nemen kan je als professional jouw waarde voor werkgevers vergroten en nieuwe carrièrekansen bekomen.
Verbreding van vaardigheden
Naast het verdiepen van bestaande kennis, biedt levenslang leren ook de mogelijkheid om vaardigheden buiten het huidige expertisegebied te ontwikkelen. Dit kan zijn:
- het vergroten van interpersoonlijke vaardigheden
- het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten
- het aanleren van technische bekwaamheden
Door een breder scala aan vaardigheden te verwerven kan je als professional flexibeler opstellen en je aanpassen aan verschillende rollen en functies binnen en buiten jouw huidige werkgebied.
Het belang van levenslang leren
Wanneer we denken aan levenslang leren denken we vaak aan:
- formele opleidingen
- trainingen
Maar levenslang leren omvat ook informele leermogelijkheden. Denk maar aan:
- het bijwonen van conferenties
- het lezen van vakliteratuur
- het deelnemen aan online cursussen
Levenslang leren wordt steeds belangrijker in een snel veranderende arbeidsmarkt. Het vermogen om snel nieuwe kennis op te doen en toe te passen is een cruciale vaardigheid geworden.
Het overwinnen van belemmeringen
Ondanks de voordelen die levenslang leren biedt, kunnen er belemmeringen zijn die jou ervan weerhouden om jezelf op dit gebied te ontwikkelen. Welke zijn voor jou de belangrijkste obstakels?
- Tijd
- Kosten
- Gebrek aan motivatie
- Andere
Hoe kan je deze belemmeringen overwinnen en investeren in je eigen groei en ontwikkeling? Dit kan onder meer door:
- Het stellen van concrete doelen
- Het inplannen van tijd om te leren
- Het zoeken naar financiële steun om educatieve activiteiten te bekostigen
Het belang van levenslang leren
Levenslang leren is cruciaal voor het voortdurend ontwikkelen van jouw vaardigheden en kennis op verschillende gebieden. Het kan betekenen dat je een expert bent in één gebied, terwijl je tegelijkertijd een beginner bent in een andere gebied. Deze constante cyclus van zelfvernieuwing en verbreding stelt jou in staat om flexibel te blijven en je aan te passen aan veranderende omstandigheden in de bedrijfswereld. (bron: Psychologie magazine #5 2024)
Hoe loopbaanbegeleiding hierin voor jou een hulp kan zijn?
Loopbaanbegeleiding = een moment van reflectie
- Het erkennen van jouw expertise op bepaalde gebieden en
- Het ontdekken van jouw leerbehoeften op andere gebieden
- Het definiëren van jouw sterke en zwakke punten
Dankzij het reflecteren over bovenstaande kan je gerichte educatieve inspanningen leveren om zowel jouw bestaande vaardigheden te versterken als nieuwe vaardigheden te verwerven.
Levenslang leren = een mindset van voortdurende groei en ontwikkeling. Je wordt niet belemmerd door het idee dat je al het maximale hebt bereikt, maar je blijft openstaan voor nieuwe mogelijkheden om te leren en te groeien, zowel professioneel als persoonlijk.
In mijn volgende blog wil ik graag verder gaan op dit onderwerp en de rol van de leidinggevende in dit kader bekijken.
Deze blog is geschreven door Anniek Goossens.
Je kan haar bereiken via anniekgoossens@ylia.be
Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij loopbaanbegeleiding?
0 reacties