Werkgeluk
In mijn vorige blog schreef ik over motivatie. Wat motiveert je? Wat precies zorgt voor ons werkgeluk.
Uit onderzoeken blijkt dat de meeste mensen wel tevreden zijn op hun job, maar dat slechts een minderheid echt werkplezier beleeft, geëngageerd is of zijn werk ook echt zinvol vindt.
Ik val in herhaling, maar ik vind dit ongelooflijk…
Duurzame motivatie
Ik schreef over de soorten motivatie volgens de zelfdeterminatietheorie die het volgende zegt:
Je kan mensen op 4 manieren motiveren om te leren / om een bepaald gedrag te stellen:
- Gebruik van externe dwang (belonen en straffen)
- Gebruik van interne dwang (blaming, schuldgevoel aanpraten)
- Gebruik van intrinsieke motivatie: we leren omdat we het leuk en interessant vinden.
- Inzetten op zinvolheid: leren omdat het zinvol is, niet omdat het leuk is.
Ik verwijs naar mijn vorige blog voor meer details rond motivatie.
We kunnen spreken over duurzame motivatie, ofwel motivatie op de lange termijn, wanneer we intrinsieke motivatie en zinvolheid samen inzetten. De aanwezigheid van beiden zorgt voor duurzame motivatie.
Intrinsieke motivatie
Bovenstaande leert ons dat het dus echt wel belangrijk is om te weten WAT ons motiveert, wat we fijn vinden, wat ons energie geeft. Hier raken we dan aan onze intrinsieke motivatie: intrinsieke motivatie is een motivatie die van binnenuit, uit jezelf komt, je wordt gestimuleerd door een interne beloning: voldoening, blijdschap, energie,… Je wil iets doen omdat je het zelf wilt. Het komt vanuit je eigen behoeften, waarden en interesses. Maar deze moet je dan natuurlijk wel kennen.
Om op de lange termijn gemotiveerd te zijn voor onze job is die intrinsieke motivatie dus onontbeerlijk. En eigenlijk geldt dit voor andere zaken in ons leven op dezelfde manier: wat maakt dat jij bijvoorbeeld elke week opnieuw graag naar jouw dansles gaat? Je bent gemotiveerd om te bewegen, maar het feit dat je heel graag danst, maakt jouw motivatie duurzaam. Dit zorgt er dus voor dat je zelf elke week naar de dansles blijft gaan.
Behoeften
Hoe kan je nu zelf inzetten op jouw intrinsieke motivatie? We nemen er opnieuw de zelfdeterminatietheorie (ZDT) bij…
De ZDT gaat ervan uit dat alle medewerkers drie behoeften hebben op het werk, volgens de ZDT bereik je intrinsieke motivatie wanneer er tegenmoet gekomen wordt aan deze 3 behoeftes die iedereen in zich draagt:
- de behoefte aan Autonomie;
- de behoefte aan verBondenheid;
- en de behoefte aan Competentie
Het gaat hier om 3 psychologische bassbehoeften.
Deze worden samengevat als de ABC-behoeften. Hoe meer deze behoeftes bij jou ondersteund worden – ingevuld zijn, hoe kwaliteitsvoller jouw motivatie
Autonomie
De behoefte aan autonomie =
- Jezelf mogen zijn
- Vrijwillig handelen, denken en voelen
- Keuze
A: hoe meer je zelf initiatief kan nemen en richting kan geven aan je eigen gedrag, hoe meer dit gezonde gedrag verankerd raakt in jouw eigen waarden en normen. Een voorbeeld: je wil meer bewegen. Goed, willen we dat allemaal niet? Maar hoe blijven we gemotiveerd? Wanneer jij het bijvoorbeeld belangrijk vindt om regelmatig met jouw kinderen of kleinkinderen te spelen, zou je beiden kunnen combineren: spelen met de kinderen / kleinkinderen en zo meer bewegen. Op deze manier heb je een stabielere basis om te vertrekken en zo wordt het gewoon makkelijker om vol te houden.
Verbondenheid
De behoefte aan verbondenheid =
- Hechte, warme, authentieke band
- Zorg dragen voor anderen
- Geliefd zijn, deel uitmaken van de groep
Wanneer we als mens oprecht interesse tonen in anderen, ontstaat er een vertrouwensband en zijn die anderen meer geneigd om te investeren in die relatie = dit zorgt dan voor verbondenheid. Die anderen zijn vooral belangrijk wanneer er eens een motivatiedip is, ze helpen ons om ons gedrag vol te houden. Denk maar aan gesprekken die je kan hebben met een fijne collega over een bepaalde taak.
Competentie
De behoefte aan competentie =
- Je bekwaam en effectief voelen
- Leren, groeien, vaardigheden ontplooien
- Doelen bereiken
Als voor jou de laat te hoog ligt, dan ga je aarzelen om ergens aan te beginnen. Maar hoe meer je je in staat voelt om iets te doen – dit wil zeggen, je beschikt over een bepaalde competentie om iets uit te voeren – hoe sterker je motivatie. Positieve feedback en aanmoediging helpen hier uiteraard, ze doen het zelfvertrouwen groeien.
Keerzijde
De keerzijde bestaat ook uiteraard.
Wanneer autonomie, verbondenheid en competentie niet worden ondersteund, wanneer er niet wordt voldaan aan deze behoeftes, krijgen we het gevoel dat we onder druk worden gezet, we hebben het gevoel te falen en er alleen voor te staan.
Dit kan dan zorgen voor heel wat negatieve emoties: denk maar aan kwaadheid, schuldgevoel, ontevredenheid.
Aan te raden is om op regelmatige tijdstippen eens te reflecteren over jouw ABC behoeften. Ik wil jullie graag uitnodigen na te denken over welke van de 3 behoeften ingevuld zijn in jouw huidige job, en in welke mate? En welke invulling ontbreekt er?
Hoe loopbaanbegeleiding hierin voor jou een hulp kan zijn.
Loopbaanbegeleiding = een moment van reflectie
Hoe vaker je reflecteert, hoe beter je weet WAT jij nu eigenlijk wil. Wil jij weten hoe je volop kan inzetten op jouw intrinsieke motivatie? Tijdens loopbaanbegeleiding doen we samen verschillende oefeningen opdat jij een beter zicht zou hebben op:
- Welke zijn jouw persoonlijke waarden?
- Welke taken geven jou energie en welke net niet?
- Welke taken doe je met plezier en welke maken jou heel zenuwachtig?
- Welke zijn jouw talenten en hoe kan je deze (nog meer) inzetten op jouw job?
- Op welke manier kan je zorgen voor een betere invulling van jouw ABC behoeftes?
Deze blog is geschreven door Anniek Goossens.
Anniek gaf ook een webinar over motivatie.
Wil je graag de opname beluisteren met 3 interessante oefeningen? Schrijf je hier in voor de reeks en/of bekijk de opnames.
Je kan haar bereiken via anniekgoossens@ylia.be
0 reacties