Vandaag reed ik achter een auto die talento op zijn achterruit had staan. Dat inspireerde mij (loopbaancoach Peggy Poppe) om mijn reisgezel te vragen of ze op de vraag “Wat is jouw talent?” kon antwoorden.
Het antwoord kwam als “dat is een moeilijke vraag zeg”. Vervolgens merkte ik dat ze zich in allerlei bochten keerde om toch een antwoord te kunnen geven. Echter, ze kon ze niet benoemen.
Hoe gaan we om met talent – talenten?
Dat is toch iets wat ons op de een of andere manier niet wordt aangereikt, noch in opvoeding, noch in studies, noch in vrijetijdsbestedingen: zelfkennis. Als we dan al eens iets durven benoemen, wordt het vaak in de hoek “opschepper, arrogant, ….” geduwd. En dan stoppen we er meestal ook mee. Jammer genoeg.
Talenten als plichtsbewustzijn en doorzettingsvermogen – en er zijn er vast nog vele andere – worden zo onder de mat geveegd en als vanzelfsprekend genomen. Terwijl je hier toch veel energie en aandacht aan besteedt, meestal onbewust en dat is nu net het probleem. Wij zijn ons vaak niet bewust van onze talenten en kunnen die dus ook niet benoemen.
De meeste onbewuste talenten van mensen komen tevoorschijn als je ze vraagt om even kort hun levenslijn te schetsen. Doorzetters die al van kleins af zich in allerlei bochten draaien om wat van het verwacht wordt gedaan te krijgen. Plichtsbewuste mensen die heel trouw gehoorzamen aan de opdrachten. Pleasers die de vaardigheid hebben om meteen te doen wat anderen gelukkig maakt. En ga zo maar door ….
Omekeer!
Het bewust leren aandacht geven aan je onbewuste talenten maakt je terug meester over jezelf. Je merkt veel sneller wanneer je erover gaat, kan je grenzen beter aangeven en vooral … je wordt veel gelukkiger met jezelf elke keer je bewust weet dat je je talenten aan het inzetten bent.
Proberen ?!
Deze blog is geschreven door Peggy Poppe.
Ze is psychotherapeute, geeft les in oa loopbaancoaching en werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia.
Je kan haar bereiken via peggypoppe@ylia.be
Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij loopbaanbegeleiding?
0 reacties