Keuzes maken: wereld in verandering
De wereld is continu in verandering.
Zo ook het arbeidsveld: oude banen verdwijnen en er komen er nieuwe voor in de plaats. Op die manier ontstaan ook nieuwe vaardigheden, soms verdwijnen er oude.
Continue bijleren is belangrijker geworden en hoort onlosmakelijk bij het huidige arbeidsveld. Vroeger keek men op naar mensen die gedurende hun hele loopbaan bij dezelfde werkgever werkten.
Dit is vandaag de dag niet langer zo.
Mensen veranderen gemakkelijker van baan. Er worden ook meer mogelijkheden geboden om die zoektocht te vereenvoudigen. De uitgifte van de loopbaancheque is hier een duidelijk voorbeeld van. Eens om de 6 jaar biedt men jou de mogelijkheid geboden om even stil te staan bij je huidige job en/of te bekijken wat misschien nieuwe uitdagingen zijn. Nieuwe uitdagingen die kunnen gaan over verschillende thema’s. Als je bijvoorbeeld het thema work/life balans neemt dan is dit duidelijk een thema dat nogal veranderlijk is in een mensenleven, vaak ook gerelateerd aan de leeftijdsfase waarin je je bevindt.
Maatschappelijk gezien is er ook een beweging en wordt het wisselen van job niet langer als negatief gezien. Er is een enorm aanbod aan mogelijkheden wat soms maakt dat men de bomen en het bos nog wel ziet maar zichzelf op het pad verliest.
Wat wil ik nu eigenlijk precies?
Het blijft een constant aandachtspunt om jezelf af te vragen: wat wil ik nu eigenlijk precies?
Immers, in een veranderende wereld is het goed om jezelf te kennen en niet te komen vastzitten in je eigen denkpatronen en wereldbeeld.
De uitspraak van John Dryden licht dit duidelijk toe: “wij vormen eerst onze gewoonten, en daarna vormen onze gewoonten ons”.
Hoe creëren wij onze verandering?
De uitdaging lijkt mij te liggen in het ontwikkelen van de vaardigheid om meer en meer bewustzijn en inzicht te creëren in je eigen denkpatronen, innerlijke dialoog, gewoontes en gedachten. Dit helpt je bij het maken van positieve en doordachte keuzes voor jezelf.
En dan … dan lacht het geluk je hemelsbreed toe.
——————————–
Deze blog is geschreven door Peggy Poppe.
Je kan haar bereiken via peggypoppe@ylia.be
Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij loopbaanbegeleiding?
0 reacties