Waarom zou je eigenlijk loopbaancoaching doen?
Hoe kan praten mij helpen met het vinden van mijn talent?

In welke situatie kan een loopbaancoach je ondersteunen (met je talent)?


Vaak vinden mensen het geen pretje om over de problemen, die ze ervaren op het werk te praten. Alsof er een soort taboe rust op durven kritisch kijken naar je huidige job.

Welke redenen kunnen er zijn om loopbaancoaching te doen?

  1. Wanneer je het gevoel hebt dat je dagelijks op automatische piloot werkt en je ervaart dat de dagen lang gaan duren, heeft dit op lange termijn impact op je motivatie. Bijgevolg gaat ook jouw energiepeil onder druk komen te staan. Als je dit te lang laat aanslepen of niet voldoende tijd neemt om hierover met iemand te praten, kan dit op langere termijn leiden tot apathie en mogelijks zelfs burn-out.
  2. Als je jouw werk niet meer met plezier en/of voldoening kan linken, is het mogelijk dat je niet de kans krijgt óf neemt om je talenten in te zetten.

Talenten komen enkel tot bloei in een omgeving,
die jouw talenten ondersteunt.

Als je een topkok in een keuken zet waar geen deftig kookmateriaal en gasvuur aanwezig is dan wordt die kok uitgedaagd in z’n talent en zal die mogelijks niet floreren. Of wordt die kok net heel creatief omdat de situatie hem of haar uitdaagt.

Great things never came from comfort zones.


Zo is het ook met jouw job: tot op zeker niveau is het nodig om uit je comfort zone te komen bij het inzetten van je talenten. Want net door dit te doen, ga je jouw comfortzone groter maken. En dat is de zone waar je groeit en je talent versterkt.

3. Er kan natuurlijk ook iets veranderen in je gezin of familie of privésfeer. Dit zorgt ervoor dat je je job in vraag dient te stellen zodat je werkinhoud en/of werktijd meer wordt afgestemd op die nieuwe gezinssituatie. Ik denk maar aan de zorg van een ouder of kind. Als loopbaancoach ondersteunen we je om die nieuwe werkcontext of -inhoud mee vorm te geven en de gesprekken met je leidinggevende voor te bereiden.

4. Anderzijds kan een lange, slepende ziekte ervoor zorgen dat je jouw werkuitdagingen dient bij te sturen. Of dat het nodig blijkt een heel andere professionele koers te varen. Met respect voor je energie en je lichaam. Ook hierin kan een coach een cruciale rol spelen. In het helder krijgen van hoe je zo’n ingrijpende beslissing best neemt. En met welke praktische zaken je dan allemaal dient rekening te houden.

5. En ja, natuurlijk bij een ontslag, dat is vaak de eerste situatie waar aan de hulp van een loopbaan- of outplacementcoach wordt gedacht.

Door hulp te vragen, help je ook de ander.


Weet dat elk moment een goed moment is om met loopbaancoaching te starten. Hulp durven vragen, vergt inderdaad moed. Het idee dat een coach inschakelen als zwak wordt bestempeld, is een belemmerende gedachte.

Je gaat toch ook met je wagen op groot onderhoud als de motor pruttelt?

Neem daarom de tijd om hulp in te schakelen – want jij hebt de keuze. Altijd.

Bewandel jouw pad op jouw tempo.

Dit blog is geschreven door onze loopbaancoach Virginie Parent: zij is naast loopbaancoach, ook veerkracht coach en gespecialiseerd in yoga & mindfulness. Je kan met haar contact opnemen via virginieparent@ylia.be

Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek wanneer je gebruikt maakt van loopbaancheques gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid?


1 reactie

Jij bent dé ster. - Loopbaancentrum ylia · 8 juli 2021 op 07:13

[…] wat je hart doet oplichten en waar jij gelukkig van wordt in je werk. Samen het een zicht op je talenten heb je de juiste tools in handen op je weg op de arbeidsmarkt verder te […]

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.