e-learning
De verplichte zakelijke opleidingen of training worden de laatste jaren meer en meer digitaal aangeboden. Werkgevers voelen het voordeel van de online leermogelijkheden op hun uitgavenstaat en ze erkennen eveneens het gemak van de ‘home trainingen’ voor hun werknemers. We overlopen graag de voor- en nadelen van online cursussen. Op deze manier kun je kiezen of het echt de moeite waard is om het te doen in vergelijking met de cursussen die face-to-face zijn, mocht je de keuze hebben uiteraard.
Voordelen
Flexibel
Een van de grootste voordelen van E-learning is dat het een grote flexibiliteit heeft. Je kunt leren op de momenten dat het voor hun het prettigst is. Dit zorgt ervoor dat de productiviteit sterk verhoogt wordt.
De dagelijkse praktijk is weerbarstig. Soms heb je zeeën aan tijd, en soms kom je in een storm van drukte terecht waardoor leren dan net even niet uit komt. Met E-learning kan je hierop inspelen, en rekening houden met jouw persoonlijk schema.
Goedkoper
Niet alleen de reiskosten worden uitgespaard voor zowel trainer als deelnemers, ook de kosten van lesruimtes, onderhoud, catering kunnen weggelaten worden. Hetzelfde geldt voor het geld dat vroeger gespendeerd werd aan drukwerk zoals syllabussen, promomateriaal, blocnotes,…
Tijdbesparend
Het kost veel minder tijd. Reistijden verschillen, maar mensen zijn soms twee uur per dag (of langer!) kwijt om naar een klassikale training te gaan. Het wegvallen van de vervoerskwestie is niet alleen beter voor het milieu en de mobiliteit, het bevordert ook de productiviteit, want reizen kost ook energie en alertheid.
Webinars zijn veel makkelijker geregeld via e-learning. En docenten kunnen makkelijk nieuwtjes delen door middel van het online leersysteem. Waar vroeger op voorhand werkbladen gekopieerd en uitgedeeld moeten worden, kan de leerkracht dit nu last minute delen met één druk op de knop!
Op maat
E-learning kan gemakkelijk als zelfstudie aangeboden worden. Door af te stappen van een plenaire online meeting, is het eveneens mogelijk dat iedereen op zijn of haar eigen tempo leert. Er zijn tal van mensen die gedemotiveerd raken door het langzame tempo van een online training, en anderen zijn van mening dat het juist te snel gaat.
Met online leren los je dit probleem in één keer op. Iedereen kan leren op het tempo wat prettig is voor hem, en waar gewenst een pauze nemen om weer productief verder te gaan.
Ook kan de docent of opleider extra hulp op maat geven, en de personen die makkelijker zelfstandig werken ondervinden daar geen last van.
Mee met de tijd
Alles wordt steeds digitaler, en dat is niet voor niks. Digitaal projecten doornemen of afhandelen is nou eenmaal makkelijker en voor sommigen zelfs leuker.
Vooral jongeren voelen zich meer thuis in een online leersysteem dan een klassikaal leersysteem. Dit komt deels doordat het online leersysteem een modernere en daardoor aantrekkelijkere uitstraling heeft. Maar ook omdat je alles makkelijk bij de hand hebt en meer overzicht hebt, wat ervoor zorgt dat je als student met meer plezier zult leren.
Nadelen
Zelfdiscipline
Een nadeel zou zijn dat je een flinke portie zelfdiscipline op zult moeten brengen als je een online een training volgt. De leraar als motivator staat niet bij jou in huis. De basis van online leren is dat er zelfstandig gewerkt wordt. Het is dus belangrijk dat je enthousiast genoeg bent over jouw opleiding, zodat je met gemak voldoende motivatie zult vinden om je aandacht erbij te houden.
Onpersoonlijk
Een ander nadeel van online leren kan zijn dat je niet altijd persoonlijke interacties hebt met jouw docent of medestudenten.
Wel kan dit opgevuld worden door middel van fora of andere communicatiemogelijkheden die je meestal kan vinden in jouw online leersysteem.
Leren van een computerscherm
Te lang naar een scherm kijken kan vermoeiend zijn, en zorgen voor klachten als oogproblemen, hoofdpijn en rugpijn. Afwisseling en een goede houding zijn dus essentieel als je graag online wilt volgen.
Via de website van VDAB kan je terecht voor meer dan 300 online opleidingen. Het is handig als je zelfstandig en op je eigen tempo een extra opleiding wil volgen. Bij sommige opleidingen kan je steeds vragen stellen aan een coach. Er zijn verschillende vakgebieden zoals administratie, talen, grafische vormgeving en sociale vaardigheden.
Daarnaast is er ook een ruim aanbod aan praktijkgerichte online workshops.
https://www.vdab.be/onlineleren.
Deze blog is geschreven door Sofie Vervloet.
Wie is Sofie?
Ze is leerkracht in het deeltijds onderwijs, life coach en werkt als loopbaancoach in ons loopbaancentrum ylia.
Je kan haar bereiken via sofievervloet@ylia.be
Wist je dat je recht hebt op een gratis kennismakingsgesprek bij Sofie voor loopbaanbegeleiding?
0 reacties