Ik MOET gaan WERKEN: even filosoferen.

Ik MOET gaan WERKEN. Deze woorden ‘moeten’ en ‘werken’ hebben een beetje een negatieve bijklank. Het is klinkt niet uitnodigend: moeten gaan werken. 

Enkele dagen geleden zei iemand het volgende zinnetje tegen mij: “Het is goed dat je weer aan het werk bent, dan kan je weer uitkijken naar de volgende vakantie.” Het was wel als een grapje bedoeld maar zo is het toch wel een beetje he 🙂 

Op maandag kijken we al met zijn allen uit naar vrijdag. Want dan staat het weekend voor de deur. Weekend en vakantie zijn 2 woorden met een positieve bijklank niet waar. Daar kijken we naar uit. 

Ik weet dat het niet voor iedereen geldt. Zoals voor de workaholics bijvoorbeeld. Hen moet je juist eens kunnen overtuigen om hun werk eventjes los te laten. Of de mensen die met plezier naar hun werk gaan, zij kijken op zondag al uit naar maandag. 😊 

werken vakantie

Oke, laten we even dieper ingaan op de woorden ‘moeten’, ‘werken’ en ‘vakantie’.  

We beginnen bij het woordje ‘MOETEN’.

Als life coach merk ik het vaak op bij mijn klanten. Wat moet je echt? Het is beter te zeggen dat je iets wilt of iets mag. Je kan blij zijn dat je ‘mag’ gaan werken.  Of, als je even nadenkt, ‘wil’ je eigenlijk wel graag gaan werken. Dat is verzachtend. Ik heb al veel meer zin om te werken als ik dat mag of wil dan als ik dat moet.  

Natuurlijk kunnen er vele redenen zijn waarom je ertegen op ziet om naar je werk te gaan: slechte sfeer, geen leuke uitdagende job, te veel werk, slechte uren, slechte baas,.. Maar moet je daar dan blijven werken? Je hebt altijd een keuze. Je KAN daar tijdelijk blijven werken tot je iets beter vindt dat goed bij je past.   

Kortom, gaan werken kan je ook anders bekijken dan ‘het is van MOETEN’ of ‘ik heb anders geen brood op de plank’. Bekijk het een beetje losser en zie welke mogelijkheden je echt hebt. Je elke dag naar dezelfde saaie job slepen kan niet de bedoeling zijn. Het is altijd mogelijk om meer plezier te vinden in je werk. 

En dan komen we bij het woord ‘WERKEN’.

Voor velen kan ‘werken’ een negatieve bijklank hebben. Want ja, van werken word je moe, bij werken moet je een inspanning doen, bij werken worden er zaken van ons verwacht. Bekijk je het zo, dan wordt het zwaarder. Ook hier kan je een andere invalshoek kiezen.  

Jouw werk kan waardevol zijn, je kan er anderen mee helpen, je kan je nuttig maken. En dat geeft wel een goed gevoel. Misschien is het beter om niet te zeggen ‘ik ga werken’ maar ‘ik ga mij nuttig maken’ of ‘ik ga mijn bijdrage leveren’. Als het maar ‘werkt’ voor jou 😉 En dan komt de vraag: Waar wil jij graag je bijdrage aan leveren? Kan je dat vinden in je huidige job?  

Na het ‘harde werk’ komt dan de ‘welverdiende’ VAKANTIE.

Herlees deze zin nog maar eens. Wat kan je daar horen? Werken is hard en dan moeten we beloond worden met iets leuk: vakantie. Zou het niet leuker zijn als je werk ook een beetje als vakantie zou voelen? Als je van je werk energie zou krijgen in plaats van dat je vakantie moet nemen om je batterijen weer te kunnen opladen? En voelt een vakantie wel altijd even ontspannend als we zouden willen? In de vakantie ‘moeten’ we ons dan zogezegd ontspannen. Dat brengt ook alweer stress mee.  En de rest van het jaar moeten we ons niet ontspannen? 

Pas op, begrijp mij niet verkeerd. Een vakantie zie ik wel als zeer zinvol. Het is nodig dat we af en toe eens onze bezigheden, die we in het beste geval vol liefde en energie doen, eens echt kunnen loslaten. En dat we tijd maken voor andere interessante zaken die deel uitmaken van het leven zoals op reis gaan. Maar dat is een ander onderwerp waar ik nu niet dieper op in ga gaan. 

Kortom, laat je werk geen pijnpunt blijven maar zorg ervoor dat je met plezier uit je bed stapt, ook als het een werkdag is. Wil je hier graag wat hulp bij dan kan je mij contacteren via mail: elkeglorieus@ylia.be  en dan ga ik graag samen met jou aan de slag. 

Deze blog is geschreven door Elke Glorieus.

Ontvang de opname van het webinar van Sofie en Peggy over wat loopbaanbegeleiding is en blijf weekelijks op de hoogte van de nieuwe blogs en andere loopbaancoaching nieuwtjes! 

We respect your email privacy